Gravstell

Gravstell

 

Vedlikehold av en grav spiller en viktig rolle for å hedre og minnes våre kjære som er gått bort. Det å stelle en grav kan gi en trøst til de sørgende, samtidig som det sikrer at minnet om den avdøde blir bevart og respektert.

En vanlig måte å hedre minnet om en kjær er å plassere blomster på gravstedet. Blomster kan bidra til å skape en fredelig og trøstende atmosfære på et gravsted. Det er mange forskjellige typer blomster som kan brukes på en grav, hver med sin egen symbolske betydning. For eksempel er roser forbundet med kjærlighet og en lilje med uskyld og renhet.

Det kan være lurt å ta hensyn til årstid og klima ved valg av blomster til gravstedet. Om våren er det mange som planter stemorsblomster, da de er vakre og tåler lave temperaturer, samt krever ikke mye stell. Dessverre er dette en blomst også rådyrene er glade i, så det er ikke sikkert den får stå i fred. Vårlyng er et pent alternativ. Mange pynter også med påskeliljer til påsken. Om sommeren er begonia og lobelia mye brukt, da de tåler både tørke og mye regn. Spansk margeritt er en vakker blomst som også holder seg godt om sommeren. Om høsten er lyng i ulike farger vanlig, da de ikke krever mye stell, og de tåler kulden godt. Vinterstid er det pent å pynte graven med kranser av gran eller mose.

Enkelte ønsker busker og små trær som kan være en vakker og langvarig hyllest, men det er ikke sikkert gravlunden tillater det, så hør med den aktuelle gravlunden før du planter.

En ting man må passe på er at plantefeltet foran gravsteinen ikke er bredere enn gravminnet. Vanligvis kan det ikke stikke lenger frem enn 60 cm fra bakkanten av gravminnet, men dette kan variere fra kommune til kommune.

Noen har av ulike årsaker ikke anledning til å stelle graven selv, og det er flere muligheter for å få hjelp til gravstell. Kirkegårdens betjening tilbyr ofte gravstell mot betaling, og det finnes også ulike firmaer som kan hjelpe med gravstell. Et fint alternativ for de som ikke klarer å besøke gravstedet regelmessig er selvvanningstanker som kan graves ned i jorden, noe det er mulig å kjøpe hos oss.

Uavhengig av hvilken type blomster eller arrangementer man velger, kan handlingen med å plassere blomster på et gravsted være en kraftig og meningsfull måte å hedre minnet om en kjær. Ved å kombinere dette med regelmessig vedlikehold sikrer man at det siste hvilestedet til de vi har mistet forblir et fredelig og verdig sted i generasjoner fremover.