Dette bør du tenke på ved valg av gravstein

Fotograf: Benjamin Sæves

Valg av gravstein:

 

Står det et tre eller busk i nærheten av graven?

Har du et løvtre eller busk intill eller i nærheten av graven, vil steinen raskere gro mose. Er dette ikke ønskelig så anbefaler vi helst polert forside for synligheten av navnene. Anbefalingen min heller mot helpolert stein. Avhengig av hvor ofte man har mulighet til å skure eller dra over gravsteinen med en klut. Så lite som en gang i året er nok til å holde steinen vedlike.

Vil graven bli besøkt ofte?

Vi sier ofte til kunder at gravsteinen bør vaskes årlig med en skurekost og litt vann fra gravlunden.  Har dere ikke alltid mulighet til dette så anbefaler vi mørk delvis polert eller helpolert gravstein. Lysere gravstein kan bli fort mørk og mosegrodd, og da blir det avveining familier må ta om ønsket er en lys gravstein.

Katalogstein eller naturstein?

Naturstein fra naturen eller laget for å etterligne natur ofte kan krave årlig vedlikehold. Ønsker man en rustikk gravstein som lever med tiden så anbefaler vi flammebrent katalogmodeller eller en av våre naturstein.

Lykt i gravstein eller foran gravsteinen?

Lykter kan monteres på avsatser på gravsteiner, frontmontert på forsiden av steinen, på toppen av steinen, eller på en bedplate eller en egen sokkel. 

Gravstein med lykter ble først tillatt etter Tronskiftet i 1991. Etter lyshavet utenfor slottet ønsket min far at familier skulle bruke bronselykter fordi mange småbranner i blomsterbed og voksavrenning hadde ødelagt mange gravsteder. Min far; Karl-Erik Sæves og min grandonkel John Bjørn Andersen måtte overbevise kirkevergen i Oslo; Samuelsen, senere sjef for Jølstad. Spørsmålet ble så til; hvis kirken skulle tillatte bronselykter så måtte de tillate bronsefugler. De vant gjennom med sunn fornuft og siden den tid har alle familier dratt nytte av dette.